Belépés / Regisztráció
Szavazás
Még nincs szavazás rögzítve.


7-12. és eü. döntő követelményei

2018. május 25-26.

 

​NEM VÉGLEGES

 

1. Kötelező elemek - a döntő összpontszámának 10%-a

 

a) Fektetések: sokkfektetés, félülő testhelyzet, stabil oldalfektetés, enyhén emelt felsőtest, súlyos sérült légútbiztosítása (farönkgörgető technika)

 

Példa:

aa) Milyen fektetés látható a fényképen? Milyen hiba látható? Mutasd be az adott fektetést helyesen!
ab) Mutasd be a fejsérültnél alkalmazandó fektetést!

 

Javasolt irodalom:

Fektetések>> (utolsó frisstés: 2018.02.26.)

Stabil oldalfektetés>> (utolsó frissítés: 2018.01.21.)

Súlyos sérült légútbiztosítása>> (utolsó frissítés: 2018.03.02.)

 

b) Kötözések: fedőkötés, nyomókötés, sapkakötés, ujjvég kötözése, ujjköz kötözése, parittyakötés

 

Javasolt irodalom:

Kötözések>> (utolsó frissítés: 2017.03.24.)

Parittyakötés>> (utolsó frissítés: 2015.01.18.)

 

c) Teljes betegvizsgálat

 

2. Írásbeli forduló - a döntő összpontszámának 10%-a

A feladatok 50%-a az online fordulók elsősegély és szituációs feladataival azonos, 50%-a elsősegélynyújtással és szituációkkal kapcsolatos. 70 feladat, általános iskolás kategóriában 60 perc kitöltési idő, középiskola és eü. szakiskola kategóriában 45 perc kitöltési idő.

 

3. Szimulációs állomások - a döntő összpontszámának 80%-a

 

A szituációs döntő során minden csapat számára biztosítjuk a szükséges elsősegély eszközöket. NEM biztosítunk elsősegély-ládát, az eszközök bármilyen módon (akár egy zacskóban is) szállíthatók.

 

MInden csapat lehetőséget kap, hogy a saját ládáját, eszközeit, takaróit használja, de ez nem elvárás!

 

Témakörök:

 • Veszélyhelyzet felismerése, segélyhívás ismerete, helyszín biztosítása, cselekvés sürgősségi helyzetben, mentőhívás
 • Elsősegélykészlet tartalmának, kötszereinek ismerete
 • Eszméletlen bajbajutott - stabil, farönk
 • Alapszintű újraélesztés, defibrillátor használat
 • Vérzések - horzsolás, gyenge, erős, orr, hallójárat, szájüregi, nyílt mellkas, nyílt has, kivérzéses sokk
 • Amputáció
 • Bőrben rögzült idegen test
 • Égés első-, másod-, harmad-, negyedfok
 • Fagyás
 • Marószer okozta sérülés - bőr, szem, tápcsatorna
 • Áramütés
 • Mérgezések - alkohol, gyógyszer, szén-monoxid, klórgáz, szén-dioxid, étel
 • Állati csípés, harapás, allergia, súlyos allergiás reakció
 • Végtagsérülések (felső és alsó végtag) - zárt és nyílt törés, rándulás, ficam
 • Koponyasérülés, agyrázkódás
 • Gerincsérülés (magasból esett, gázolt)
 • Mellkas-, medencesérülés
 • Gépkocsiból történő kiemelés
 • Bukóssiak eltávolítása
 • Hőártalmak - napszúrás, lehűlés
 • Görcsroham
 • Agyi érkatasztrófa
 • Asztma, légúti allergia
 • Angina, infarktus
 • Menstruáció, vakbél
 • Lecsökkent vércukorszint

 

Segítség a felkészüléshez:

 

Tájékozódás, helyszínbiztosítás

 

Minden helyszínen elvárt a tájékozódás, a veszélyforrások felmérése és a helyszínbiztosítás. Utóbbinál NEM elegendő rákérdezni, hogy biztonságos-e a helyszín, NEM elegendő jelezni, hogy megteremtette a biztonságot, ezt ténylegesen meg is kell tenni.

 

Kommunikáció

 

A segélynyújtóktól elvárt, hogy a bajbajutottaknak köszönjenek, tájékoztassák, hogy segélynyújtásban jártasak és megkérdezzék, hogy segíthetnek-e.

 

Az ellátás során elvárt az empatikus beszéd, az ellátás minden egyes lépéséről a bajbajutott tájékoztatása. Nem megengedett a kiabálás, a jelenlévők lökdösése.

 

Légzésvizsgálat

 

Ingerekre nem reagáló személynél elvárt a szabályos légzésvizsgálat, a fej hátrahajtásával és hármas érzékeléssel.

Amennyiben fennáll a súlyos sérülés lehetősége a légzésvizsgálat során NEM indokolt a sérült mozgatása, fejének hátrahajtása sem.

 

*(7-12. és EÜ) Amennyiben így nem érzékelhető légzés, indokolt a szabályos, a fej-nyak, adott esetben a sérült megmozdításával.

Szükség esetén a bajbajutott ruházata is lazítható.

 

Tapintásos betegvizsgálat

 

Követelmény szerint minden sérültnél tapintásos betegvizsgálat indokolt.

A magánál lévő sérültet tájékoztatni kell a betegvizsgálat lépéseiről

Vizsgálandó: koponya, - ha hozzáfér nyaki gerinc -, kulcscsontok, szegycsont, bordakosár, felső végtag, alsó végtag. KERÜLENDŐ: a háti gerincszakasz, has, medence. Ezek vizsgálata azonban pontlevonást nem eredményez!

 

Légútbiztosítás

 

Amennyiben nincs kizáró ok stabil oldalfektetéssel. Ezt a szituációs döntő mellett, minden versenyzőnek kötelező elemként önállóan is be kell mutatnia. Stabil oldalfektetés végén légzésvizsgálat, lehűlés elleni védelem. Ezt követően légzésvizsgálat percenként.

 

Súlyos sérült (pot.gerincsérült) légútbiztosításánál a farönk technika az elvárt. A verseny során csak olyan szituációk lehetnek, amelyeknél ennek kivitelezése nem akadályozott.

 

Bizonyos esetekben (hasán fekvő, gépkocsi balesetes, bukósisakos) a légútbiztosítás céljából nem feltétlenül indokolt a sérült mozgatása, ez csak akkor elvárt, ha a légútelzáródás jelei tapasztalhatók, ez az imitáció során hörgő légvétellel kerül szimulálásra.

 

Újraélesztés

 

*(7-12. és EÜ) Elvárt a légzés hiányának megállapítása 1 percen belül. Elvárt a mellkasi kompressziók mielőbbi megkezdése, ennek során a ruházat eltávolítása nem feltétlenül indokolt. Vastag öltözék esetén indokolt lehet, indokolt továbbá a mellkas teljes csupaszítása defibrillátor használata során.

 

NEM elvárt a csecsemő- és gyermek újraélesztés ismerete.

 

Állapotváltozás

 

Minden magánál lévő bajbajutottnál követelmény az állapotváltozás (romlás, javulás) nyomon követése, minimum két alkalommal. Pl.: Jobban van? Még mindig fáj? Kényelmes így?

 

Mentőhívás

 

A mentőhívás elfogadható, ha 1. a sérültek állapotának felmérését követően történik, 2. kellő tájékoztatást ad a HELYSZÍNRŐL, a BALESETI MECHANIZMUSRÓL/EGÉSZSÉGKÁROSODÁS jellegéről, 3. elhangzik a pontos cím, 4. átadja a sérültek számát és sérülések jellegét, 5. a bejelentő telefonszámát. NEM indokolt értékelni az információátadás sorrendjét.

 

Csapatmunka

 

A csapatmunka differenciáltan kerül értékelésre 1-3 pont között (3 a legjobb). Ennek során figyelembe kell venni, hogy a csapattagok mennyire dolgoznak együtt, milyen a munkamegosztás stb.

 

Erős vérzés

 

Elvárt a vérzéscsillapítás mielőbbi megkezdése direkt nyomással, akár úgy, hogy (gumikesztyű nélkül) egy textíliát adunk a sérült kezébe, hogy a kesztyű felvételéig azt nyomja a sebébe. Természetesen ügyelve arra, hogy a vérével ne érintkezzenek.

 

Követelmény a sérült pozicionálása (szituációtól függően ültetés vagy fektetés), továbbá a kivérzéses sokk tüneteinek keresése legalább három kérdéssel. Pl.: nem szédül? Nem szomjas? Ajkai, nyelve nem száraz? Látható tünet a sápadtság és a verejtékezés. A kötelező elemeknél minden csapattagtól elvárt a sokkfektetés bemutatása.

 

Égés

 

Indokolt az érintett testfelület hűtésének mielőbbi megkezdése folyó csapvízzel. A hűtés során folyamatosan tájékozódni kell a lehűlés jeleiről (nem fázik?). Harmad- és negyedfokú égés esetén a hűtés nem indokolt.

 

Felső végtag sérülése

 

Ízületi sérüléseknél (rándulás, ficam) indokolt az érintett testrész közvetett hűtése. Ezt szolgálhatja mirelite termék textíliába csomagolva, illetve kifejezetten erre a célra szolgáló hűtőtasak alkalmazása. Ezen hűtő eszközök rugalmas pólyával rögzíthetők, ezt követően háromszögletű kendő alkalmazható.

 

A felső végtag rögzítése során elfogadott egy, illetve a két kendővel történő rögzítés is.

 

Kerülendő az ízületi sérülés hideg vizes borogatása, figyelembe véve, hogy a víz állapotromlást eredményező szöveti változást okozhat.

 

Alsó végtag sérülése

 

Elsődleges cél az érintett végtag mozdulatlanságának biztosítása, tetszőlege eszköz alkalmazásával.

 

Agyrázkódás

 

Ha a baleseti mechanizmus feltételezi (fejet ért ütés, esés, magasból esés) elvárt három célirányos kérdés az agyrázkódás tüneteire. Pl.: fejfájás, hányinger, szédülés, látászavar.

 

Súlyos sérült (gerincsérülés)

 

Ha a baleseti mechanizmus feltételezi (gázolás, nagy erejű ütközés, magasból esés) elvárt három célirányos kérdés a gerincsérülés tüneteire. Pl.: háti fájdalom, alsó végtag mozgás/érzékelés zavara, vizelet/széklet visszatartási zavar. Ezen tünetek hiánya NEM zárja ki a gerincsérülést egyértelműen!

 

Súlyos sérült (potenciális gerincsérült) légútbiztosítása

 

Abban az esetben, ha fennáll a légútelzáródás esélye elvárt a farönk módszerrel történő légútbiztosítás. Ilyen eset pl.: súlyos sérült a hátán fekszik, a légútelzáródás jelei mutatkoznak (gaspolás) - tipikusan hörgő hanggal szimulálva illetve hányt. Nem indokolt a mozgatás, ha testhelyzetéből adódóan a légút szabad (nyál a szájából kifelé tud folyni), hányingerre panaszkodik.

 

A gépjárműben lévő, eszméletlen beteg légútbiztosítására nem született konszenzus. A fej-nyak rögzítése elsődleges, sok esetben elegendő beavatkozásnak tűnik. Amennyiben a légzés megléte nem egyértelmű, illetve a légúti elzáródás tünetei jelentkeznek – tipikusan hörgő hanggal szimulálva indokolt a sérült kiemelése, ezt követően elfogadható a stabil oldalfektetéssel történő légútbiztosítás.

 

Súlyos allergiás reakció

 

Állati csípés, ételmérgezés és egyéb tényezők esetén elvárt három célirányos kérdés a súlyos allergiás reakció tüneteire. Pl.: nehezített nyelés, nehezített légvétel, duzzadó/zsibbadó ajkak, csalánkiütés.

 

Lehűlés elleni védelem

 

Minden sérült/bajbajutott esetén gondolni kell a lehűlés lehetőségére! Ez történhet betakarással (takaró, pulóver, izolációs fólia), bizonyos helyzetekben (tűző nap) elegendő rákérdezni, hogy nem fázik-e. Az eszméletlen bajbajutottnál fokozott a lehűlés esélye!